Haar Reizen
Naar China
Reizen was Annemies lust en le-ven. Ze keek er iedere keer naar uit, en probeerde die in te lassen tussen al haar andere aktiviteiten in haar nochtans reeds goed gevulde agenda. Ze heeft de halve wereldbol afge-host en heeft in de loop der ja-ren Indonesië, Bali, Mexico, na-tuurlijk ettelijke keren China, India, Myanmar (Birma), Bhu-tan, Lhadak, ...... aangedaan.

Het was onmogelijk om van al haar reizen een weerslag te ge-ven, dus heb ik moeten kiezen en beperken. Van haar lieve-lingsbestemmingen staan hier telkens 30 foto's in volgorde. Eenvoudig aanklikken brengt je naar de verschillende "galerij-en". Weinig tekst erbij; de foto's spreken voor zichzelf.

Deze reizen maakte zij als reis-gids bij reisagentschappen. Het waren dure reizen, en ik bleef thuis.

Belangrijk van te noteren is dat Annemie in haar reizen, deels bewust deels onderbewust, op zoek was naar puurheid en echtheid. Daarom was ze er van in de beginne bij wanneer in de jaren 80 China "zijn poorten opende"; wanneer nadien vanaf 2000 China de industriële toer opging, interesseerde het haar minder om naar China te reizen. Hetzelfde gold voor wanneer Myanmar en Buthan op hun beurt hun deuren voor het Westen openden: Annemie vond er een "ongeschonden" landschap, mensen en boeddhistiese kultuur terug " naar haar hart". Dat is dan ook het kriterium dat ik heb gehanteerd bij de keuze van haar foto's.

Ik heb daarbij een keuze moeten maken uit meer dan 10 000 foto's, digitaal en niet-digitaal, waarvan het merendeel helaas van geen uitleg was vergezeld. Die zaten namelijk in het hoofd van Annemie. Ik heb dat door opzoekingswerk zo goed en zo slecht als dat ging, proberen te "rekonstrueren", maar allicht zitten er hier en daar fouten tussen. Belangrijk was weer te geven wat Annemie heeft gezien, en dit vast te leggen voor het opgezwolgen wordt door de uniformisering van de globalisering.

Tot slot heb ik geen diareportage geÔnstalleerd, omdat ik ieder zijn eigen ritme wou laten om de foto's te bekijken. Dit had als nadeel voor mij, dat ik van elke foto een webpagina moest maken en dus veel meer werk daarin moest stoppen; en voor jou, dat je telkens even moet klikken om naar devolgende foto te gaan.

Nieuw zijn de video's die ik er vanaf 2013 heb aan toegevoegd. Dank zij een kursus movie-maker die ik heb gevolgd, en die mij heeft toegelaten om videomateriaal te kunnen bewerken. En nadat ik ook "antieke" cassettes van 1997 heb laten digitaliseren.
Wie dit leest, en nog video's over haar reizen in zijn bezit zou hebben: aarzel niet om mij te kontakteren. Er kan immers steeds nog een video BIJ.

En ALLERNIEUWST -in juli 2014- tenslotte zijn ook nog de dia's van haar vroegere China-reizen in die jaren 80, die ik op hun beurt heb laten digitaliseren en hierbij heb gevoegd. Hiermee is het beeldmateriaal dat ik tot mijn beschikking had, volledig weergegeven.
Himalaya 2008
Naar Birma
Naar Buthan
Naar India
Naar Ladakh,
Tibet en Nepal
Video's reis naar

China 1997
Video's reis naar

India-Ladakh 2007
Dia's Reizen China

in de jaren 80